PRVA INTERNET STRANICA

Istražili smo kako i gdje je započela izrada prve Internet stranice, te tko je zaslužan za pokretanje WorldWideWeb-a

Slika nije učitana

Prva internet stranica

Tokom zaposlenja u CERN-u, sin računalne znanosti Berners-Lee, 1980-ih je proučavao koliko je teško pratiti sve projekte svih znanstvenika te organizacije diljem svijeta.
“U to vrijeme, postojale su različite informacije na različitim računalima, bilo je potrebno prijavljivati se na druga računala kako bi prikupio sve informacije. Ponekad, bilo je potrebno naučiti razne druge programe za drugačija računala.”
U ožujku 1989., Berners-Lee je svojim menađerima u CERN-u predložio organizacijski sustav informacija koji bi koristio hypertext da poveže dokumente sa različitih računala koji su spojeni na Internet.
(Hypertext omogućava pristup dokumentu ili djelu dokumenta klikom na kodiranu riječ ili frazu).

Prijedlog je odbačen u početku kao prazna ideja ali zanimljiva. Berners-Lee obratio se za pomoć Robertu Cailliau, belgijskom inžinjeru za CERN kako bi unaprijedili prijedlog, te su 1990-e dobili odobrenje za projekt.
Originalno, projekt se zvao “Information Management”, no nakon par promjena imena, zadržalo se ime i danas svima poznato, WorldWideWeb.

Početak World Wide Web projekta

Do kraja 1990-e godine, koristeći NeXT računalo, Berners-Lee je razvio ključne tehnologije koje će postaviti temelje za WorldWideWeb, uključujući Hypertext Markup Language (HTML), za kreiranje web stranica; Hypertext Transfer Protocol (HTTP), skupina pravila za slanje podataka kroz web; i Uniform Resource Locators (URLs), za adresiranje dokumenata ili stranica.

Također je razvio i osnovni preglednik i serverski program.
Početak weba kao javno dostupna usluga na Internetu započela je 6. kolovoza 1991. godine, kada je Berners-Lee objavio prvu web stranicu.
Web stranica je sadržavala informacije o WorldWideWeb projektu, objašnjavajući što je web i kako ga koristiti. Adresa stranice koja i dan danas stoji na istoj adresi je
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Patentiranje

Berners-Lee odbio je ponude za patent web tehnologije. Njegova želja je bila da projekt bude pristupačan svima i besplatan, kako bi se mogao razvijati i nadograđivati što je brže moguće.
1993. godine, tim stručnjaka u nacionalnom centru za superračunalstvo na sveučilištu Illinois predstavio je Mosaic, prvi web pretraživač.
Kroz sljedećih par godina objavljene su stranice poput Yahoo (1994), Amazon (1995), eBay (1995) i Google (1998).

Dok je Facebook stupio na tržište 2004. godine, Internet je imao više od 51 milijun stranica.