Važnost i značenje boja na web stranici

Važnost i značenje boja na web stranici

[PROGRAMSKA RJEŠENJA ZA USPJEŠNE PODUZETNIKE.]

Kako odabrati prave boje za web stranicu ?

Slika nije učitana

Uvod

Važan korak pri izradi web stranice je odabir boja. Iako je doživljaj boja individualan i kod svakog posjetitelja ne potiče jednak osjećaj, određena subliminalna značenja boja su nam prirodno jednaka. Kod odabira boja treba imati na umu da web stranica treba sadržavati glavnu i sporedne boje, te da se na njoj ne bi trebalo nalaziti više od 3 različite boje jer je u web dizajnu manje boja zapravo više. Svakako ne želite pre šarenu web stranicu.

Također, odabir boja je potrebno prilagoditi i zanimanju kojim se bavite, ali i uskladiti s bojama logotipa, ako ga već imate. Iako sam odabir boja djeluje komplicirano, uz ova pravila i online alate za usporedbu boja, vrlo jednostavno će te odabrati boje za svoju web stranicu.

Nadamo se da će Vam članak biti koristan i zanimljiv. Uživajte.

Značenje boja

Narančasta
Optimizam, kreativnost i sloboda.
Žuta
Sreća i spontanost, pozitivnost. Previše žute umara mozak.
Zelena
Prirodna boja, sigurnost, balans, stabilnost, napredak.
Plava
Sigurnost, odgovornost i poštenje. Smanjuje stres.
Ljubičasta
Mašta, misterij, kreativnost. Boja umjetnosti.
Crvena
Agresivna i dominantna, drži visok standard.
Siva
Neutralnost, zrelost, tiha boja.
Previous
Next

Nijanse

Nakon odabira glavne boje koja će prevladavati na web stranici prema njenom subliminalnom značenju, potrebno je odabrati točnu nijansu te boje kao i komplementarne boje odnosno druge boje koje će se nalaziti na web stranici. Komplementarne boje su dvije odnosno tri boje čijim spajanjem dobivamo bijelu boju. 

Na sreću, postoji dosta online alata koji nam omogućavaju jednostavno biranje nijanse boje kao i komplementarne boje za tu boju, sjene odabrane boje, trijadu boja i pregršt drugih mogućnosti. Jedan od najboljih alata za online provjeru boja je svakako color wheel na stranici Adobe ( https://color.adobe.com/create/color-wheel/ ).  

Slika nije učitana

Ostale "boje" i odabir boje prema djelatnosti

U svijetu web dizajna, crna i bijela se ne smatraju bojama, ali također imaju svoje određeno značenje. 

Bijela boja se vrlo često koristi kao boja pozadine što je ponekad u redu. Bijela označava nevinost, čistoću i urednost. S korištenjem bijele boje treba biti oprezan jer iako svijetla boja pozadine pridodaje čitkosti teksta, prejaki kontrasti kao i previše bijele zamaraju mozak te stvaraju kontra efekt. S druge strane, crna označava kontrolu, elegantnost i disciplinu te se vrlo često koristi za boju teksta. 

Međutim, kako smo već spomenuli, čitljivost i kontrast se mogu postići i korištenjem nijansi bijele ( blago siva ) i nijansi crne (tamno siva). 

CRNO VS. BIJELO

Probni crni tekst ( #000000 ) na potpuno bijeloj pozadini ( #FFFFFF ) . Ovakav kontrast teksta i pozadine se u današnje vrijeme izbjegava iz razloga što jako puno crnog teksta na potpuno bijeloj pozadini stvara osjećaj monotonosti te umara mozak, a čitatelj gubi interes i koncentraciju.

TAMNO VS SVIJETLO

Probna nijansa izrazito tamnog teksta  (#202020 ) na  izrazito svijetlo sivoj pozadini (#F4F4F4 ) . Ovakav kontrast teksta i pozadine se koristi sve češće jer je tekst i izrazito čitljiv, a pozadina ne umara oko kao potpuno bijela. Sve više novinski portala i stranica s puno tekstualnog sadržaja koristi sličan omjer boja.

Kvalitetnim odabirom boja prema djelatnosti možemo naglasiti i određene adute tvrtke odnosno web stranice. Uzmimo za primjer web stranicu za kemijske čistionice. Najčešća kombinacija boja je zelena, plava i bijela iz sljedećeg razloga : Bijela “boja” subliminalno označava čistoću, zelena boja u ovom slučaju označava prirodu odnosno ekologiju dok plava boja asocira na vodu odnosno ponovno čistoću, ali i čišćenje.

 Iako smo već spomenuli da bi dizajn web stranice trebao biti sačinjen od maksimalno 3 boje, određene važne stvari koje se žele napomenuti mogu se individualno označiti potrebnom bojom. 

Jako zanimljiv i detaljan članak o tome možete pročitati ovdje.

SLIČNE TEME

Strani pojmovi pri izradi web stranice

Slika nije učitana

Što je responzivnost i zašto je važna ?

Slika nije učitana

Domena - Što je i kako do besplatne ?

Slika nije učitana

Što je SEO i zašto je on važan?

SEO-optimizacija , SEo web stranice

APLIKACIJE.HR

APLIKACIJE.HR su brand tvrtke Poslovne Aplikacije d.o.o. , specijalizirane za izradu programskih i web rješenja. Dugogodišnje iskustvo, predanost radu i kontinuriano usavršavanje, garancija su naše kvalitete i Vašeg zadovoljstva.